Secret Santa is een populair kerstevenement waarbij mensen wedijveren om met het beste cadeau weg te lopen. Het gaat ook door Yankee Swap, Dirty Santa en een overvloed aan andere namen. Het spel White Elephant wordt gespeeld met veel verschillende regelsets - sommige doodeenvoudig en andere verwarrend ingewikkeld. Dit zijn de basisregels:

1. Elke speler brengt één ingepakt cadeau mee om bij te dragen aan een gemeenschappelijke pool

De organisator van de cadeau-uitwisseling moet informatie verstrekken over het soort cadeau dat mensen moeten meenemen.

2. Spelers trekken nummers om te bepalen in welke volgorde ze gaan

Als alternatief kan iemand namen uit een hoed trekken, of de volgorde kan voorafgaand aan het evenement door de organisator worden bepaald.

3. Spelers zitten in een cirkel of rij waar ze de stapel met geschenken kunnen zien

Om het u gemakkelijker te maken, moet iedereen zitten in de volgorde waarin hij of zij aan de beurt is.

4. De eerste speler kiest een geschenk uit de voorraad en opent het

Zorg ervoor dat iedereen het cadeau kan zien!

5. De volgende spelers kunnen ervoor kiezen om een ​​onverpakt cadeau uit de voorraad te halen of een cadeau van een vorige speler te stelen. Iedereen die zijn geschenk op deze manier laat stelen, kan hetzelfde doen: een nieuw geschenk kiezen of van iemand anders stelen.

Om de zaken in beweging te houden, zijn er een aantal limieten voor het ruilen van geschenken:

  • Een cadeau kan maar één keer per beurt worden gestolen, wat betekent dat spelers die een cadeau hebben gestolen, moeten wachten om het terug te krijgen.
  • Na drie keer wisselen komt er automatisch een einde aan de beurt (anders kan het lang duren).
  • Zie "Populaire variaties" hieronder voor andere mogelijke wendingen.

6. Nadat alle spelers aan de beurt zijn geweest, krijgt de eerste speler de kans om het geschenk dat hij of zij vasthoudt te ruilen voor een ander geopend geschenk. Iedereen wiens geschenk wordt gestolen, mag van iemand anders stelen (zolang die persoon nog niet is gestolen). Wanneer iemand weigert een geschenk te stelen, komt het spel tot een einde.

Merk op dat voor deze laatste "extra" beurt de regel van drie ruilen niet van toepassing is. Spelers kunnen blijven ruilen totdat iemand besluit een klopje te geven, of totdat er geen andere geschikte mensen zijn om van te stelen.

Populaire variaties


Hoewel de bovenstaande regels zo dicht mogelijk bij de "vanille" -versie van het spel liggen, is er echt geen goede of verkeerde manier om te spelen. In de loop der jaren zijn er veel nieuwe ideeën verwerkt in het cadeauruilspel, met als doel het spel in beweging te houden en/of strategischer te maken. Hier zijn enkele regelaanpassingen die veel mensen gebruiken:

  • Drie swaps en je bent eruit. Als je tijdens het spel drie keer wordt gestolen, lig je uit het spel en kan er niet meer van worden gestolen.
  • Drie swaps en het geschenk is op. Als een cadeau drie keer wordt gestolen, is het uit het spel en mag de persoon die het vasthoudt ermee weglopen.
  • Geen extra beurt/geen extra ruilen. Sommige mensen staan ​​niet toe dat de eerste speler aan het einde wisselt. Of, als ze dat doen, mag de eerste persoon gewoon één keer ruilen zonder dat extra ruilen is toegestaan.


Gedicht/Verhaal. In plaats van elke beurt dezelfde regels te volgen, volgen spelers de instructies die hen worden gegeven door middel van een gedicht of verhaal met kerstthema. Eén type White Elephant-verhaal vertelt spelers dat ze hun geschenk naar links of rechts moeten doorgeven tot het einde, wanneer ze het item dat ze vasthouden mogen houden.

Cadeau Thema's. De organisator kan van mensen verlangen dat ze een cadeau meebrengen dat past bij een bepaald thema. De meest voorkomende is een re-gift (d.w.z. een ongewenst item dat mensen in huis hebben liggen). Het thema kan echter van alles zijn - ornamenten, koffietafelboeken, snoep, doe-het-zelf-ambachten, enz.

Wat maakt het beste geschenk voor een witte olifant?


Er zijn veel verschillende benaderingen voor het kopen van een White Elephant Gift. Zolang je de prijssuggestie (meestal rond de € 20) en eventuele "speciale" instructies van de organisator volgt, kun je niet echt fout gaan. Dat gezegd hebbende, hier zijn enkele kenmerken waar u op moet letten bij het zoeken naar een geschenk om mee te nemen naar uw White Elephant Gift Exchange-feest:

Grappig. Grappige cadeaus maken de grootste plons op het feest, maar zijn niet altijd de meest wenselijke items om te ruilen.

Vreemd. Vreemde kunstwerken en gadgets zijn ook populair bij het ruilen van kerstcadeaus en zijn vaak zeer gewild.

Mooi hoor. Er is niets mis met het kopen van een echt leuk cadeau, vooral omdat het de potentie heeft om veel concurrentie tijdens het spel aan te wakkeren.

Kortom, er is plaats voor allerlei verschillende items in een cadeauruil. Maar als er één eigenschap is die alle geschenken zouden moeten hebben, dan is het wel dat ze interessant moeten zijn. Bekijk voor meer ideeën op coolecadeau.nl