Feit 1 

Voor het geval je het nog niet wist. Een mok is een soort kopje dat doorgaans wordt gebruikt voor het drinken van warme dranken, zoals koffie, warme chocolademelk of thee. Mokken hebben meestal handvatten en bevatten meer vloeistof dan andere soorten kopjes. Een mok kan gewoonlijk ongeveer 240-350 ml vloeistof bevatten.

Feit 2 

Een mok is een minder formele stijl van drankverpakkingen en wordt meestal niet gebruikt in formele couverts, waar een theekopje of koffiekopje de voorkeur heeft.

Feit 3 

Oude mokken werden meestal gesneden uit hout of been, keramiek of gevormd uit klei, terwijl de meeste moderne zijn gemaakt van keramische materialen zoals porselein, steengoed, porselein of steengoed. Sommige zijn gemaakt van versterkt glas, zoals Pyrex. Andere materialen, waaronder geëmailleerd metaal, plastic of staal, hebben de voorkeur wanneer een lager gewicht of weerstand tegen breuk een hoge prioriteit heeft, zoals voor kamperen.

Feit 4

Een reisbeker is geïsoleerd en heeft een deksel met een kleine opening om morsen te voorkomen.

Feit 5

Houten mokken zijn waarschijnlijk gemaakt in de vroegste dagen van de houtbewerking, maar de meeste zijn niet intact bewaard gebleven.

Feit 6

Het eerste aardewerk werd met de hand gevormd en werd later mogelijk gemaakt door de uitvinding van de pottenbakkersschijf (datum onbekend, tussen 6500 en 3000 voor Christus). In Griekenland werd bijvoorbeeld een vrij verfijnde versierde mok van klei gebouwd van 4000–5000 voor Christus gevonden

Feit 7

De uitvinding van porselein rond 600 CE in China bracht een nieuw tijdperk van dunwandige mokken met zich mee die geschikt zijn voor zowel koude als warme vloeistoffen, waar we vandaag van genieten.

Feit 8 

Tiki-mokken, bekers meestal gemaakt van keramiek, zijn ontstaan ​​in restaurants met een tropisch thema en tiki-bars uit het midden van de 20e eeuw. De term "Tiki-mokken" is een algemene, algemene term voor sculpturale drinkwaren die afbeeldingen uit Melanesië, Micronesië of Polynesië weergeeft, en meer recentelijk alles wat tropisch is of gerelateerd aan surfen. Tiki-mokken worden vaak verkocht als souvenirs en zijn zeer inbaar.

Feit 9 

Reismokken (geïntroduceerd in de jaren 80) gebruiken over het algemeen thermische isolatie-eigenschappen voor het vervoeren van warme of koude vloeistoffen. Net als bij een thermoskan is een reisbeker meestal goed geïsoleerd en volledig omsloten om morsen of lekken te voorkomen, maar hij heeft meestal een opening in het deksel waardoor de inhoud tijdens het transport kan worden geconsumeerd zonder te morsen.

Aangezien het belangrijkste mechanisme waardoor hete (niet hete) dranken warmte verliezen, verdamping is, speelt een deksel een cruciale rol bij het warm houden van de drank; zelfs een dun plastic dat warmte vrij snel geleidt.


Feit 10 

Warmteveranderende, warmtegevoelige of magische mokken gebruiken thermochromisme om het uiterlijk te veranderen wanneer er een warme drank in wordt gegoten.

Feit 11

Een groot deel van het ontwerp van de mok is gericht op thermische isolatie: de dikke wanden van een mok, in vergelijking met de dunnere wanden van theekopjes, isoleren de drank om te voorkomen dat deze snel afkoelt of opwarmt.

De mokbodem is vaak niet vlak, maar wel concaaf of heeft een extra rand om thermisch contact met het oppervlak waarop een mok staat te verminderen. Deze kenmerken laten vaak een karakteristieke cirkelvormige vlek achter op het oppervlak.

Ten slotte houdt het handvat van een mok de hand weg van de hete kanten van een mok. De kleine diameter van het handvat vermindert de warmtestroom tussen de vloeistof en de hand.

Om dezelfde reden van thermische isolatie, worden mokken meestal gemaakt van materialen met een lage thermische geleidbaarheid, zoals steengoed, porselein, porselein of glas.