Collega afscheid Mok

 

Vriendschappen op het werk zijn rare dingen. Ze zijn geweldig maar raar. Je werkvrienden zie je 5 dagen per week urenlang. Dag in, dag uit, week na week, maand na maand, jaar na jaar. Je werkdag wordt afgesloten met hun vrolijke 'hallo' en 'tot ziens'. Elke vrijdag loop je elkaar door je weekendroute heen, en dan wordt de maandag doorgebracht met wederzijds jammeren dat het voorbij is. Maandag is het veel? Ja. En daar stopt het niet.

Jij en je werkvrienden gaan regelmatig samen lunchen, zitten samen in lange en saaie managementvergaderingen, kletsen op werkevenementen, zetten koffie en thee voor elkaar en ondersteunen elkaar tijdens stressvolle periodes. Je zult waarschijnlijk ook heel wat over hun persoonlijke leven te weten komen; hun partner; Hun kinderen; carrièreambities en vakantieplannen. Je zult snel subtiele veranderingen opmerken in hun humeur, haar, gewicht, garderobe, energieniveau, motivatie en prestaties. Ja, ze houden je ook in de gaten.

Het gaat nog dieper dan dat. Zij zijn vaak de enigen die uw dagelijkse druk echt begrijpen; ze delen immers dezelfde baas en interne frustraties. Ze zijn vaak je klankbord en steunpilaar om gemotiveerd te blijven. Je kijkt zelfs synchroon tv-series, zodat je er de volgende dag over kunt praten. Alles is geweldig en dan krijg je ineens, zomaar, te horen dat ze een nieuwe baan hebben. Ze hebben net ontslag genomen, en dat is alles. Zij vertrekken. Geen roddels over Game of Thrones meer, geen beste vriend van het werk. Hoe moet je in hemelsnaam verder gaan met zoiets als dit? Dit is wat je moet doen om door te komen:

 

Vorm andere vriendschappen

Een goede manier om met het vertrek van een vriend van een collega om te gaan, is door andere vriendschappen op de werkplek te beginnen. Uw eerdere hechte band met de collega die stopte heeft u er misschien van weerhouden om anderen op uw afdeling te leren kennen. Door nu meer over andere collega's te leren, heeft de afdeling misschien niet zo'n sterke impact.

Beoordeel je baan

Ben je verdrietig omdat een favoriete collega is vertrokken of ben je verbitterd omdat je niet de eerste was die het bedrijf verliet? Wanneer een vriend van een collega het voornemen aankondigt om te stoppen, beoordeel dan ook uw baan. Denk aan dingen alsof je gelukkig zult zijn op de werkplek, zelfs nadat ze weg zijn, en ook of je echt geniet van de baan die je hebt. Als vriendschap de enige schakel was die je eerder met de werkplek verbond, dan is dit misschien de tijd voor jou om ook ander werk te zoeken.

Werk harder

Die werknemers met hechte vriendschappen op het werk zijn soms minder productief. Dit gebeurt vaak omdat vrienden van collega's tijdens de werkdag socializen en roddelen in plaats van gefocust te blijven op werkprojecten. Als uw werkprestaties achteruitgingen vanwege uw nauwe banden op de werkplek, kan het vertrek van een vriend van een collega de perfecte kans zijn om uzelf opnieuw aan het werk te wijden.

Vermijd roddelen

Als mensen de werkvloer verlaten, voelen anderen vaak de behoefte om erover te praten. Het is niet meer dan normaal, en als je in een groot bedrijf zit, verfraaien mensen soms dingen en creëren ze drama door niet-bevestigde geruchten te herhalen of te speculeren over waarom ze echt zijn vertrokken. Soms is het alsof de sluizen opengaan en mensen de behoefte voelen om de geschiedenis van die persoon naar voren te brengen, hun werk te analyseren - ze in feite uit elkaar te trekken. Doe niet mee. Blijf loyaal en blijf positief. Ze zijn er tenslotte niet eens om zichzelf te verdedigen.

Luisteren naar muziek

Muziek heeft het vermogen om zelfs de laagste geesten op te vrolijken. Als uw collega weggaat, kan het bijzonder stil aanvoelen. Zonder dat ze naast je zitten, met je praten en ideeën van je afkaatsen, voel je je misschien een beetje blauw en angstig. Waarom probeer je niet een paar uur je koptelefoon in te doen om de stilte te vullen? Vermijd misschien James Blunt-nummers, en het is het beste om iemand van Adele ook voor een andere keer te bewaren).